Alvásmedicina

Az alvás alatti légzés-, és mozgászavarok

Az alvás alatti légzés-, és mozgászavarok nagy mértékben befolyásolják alvásunk minőségét, folytonosságát, ennek következtében pihentető voltának mértékét, ébrenléti periódusaink aktivitási szintjét, egészségi állapotunkat.

A leggyakoribb alvás alatti légzészavar az obstruktív alvási apnoe szindróma (OSAS), melynek előfordulási gyakorisága (legalább enyhe formában) a felnőtt férfi lakosság körében akár 24%, nőknél 9 % is lehet, de a kezelést igénylő súlyosabb formák gyakorisága is eléri a 2-4 %-ot.

Az OSAS legfőbb jellemzője az alvás során ismétlődően kialakuló, felső légúti részleges, vagy teljes elzáródás (hypopnoe-apnoe), ehhez társuló, a szervezetet érintő oxigenizációs probléma, repetitív stressz-reakció, számtalanszor ismétlődő, az alvásciklust megzavaró mikroébredések, fragmentált alvás, következményes nappali aluszékonyság.

Kezeletlen esetben a betegség az évek folyamán progresszíven súlyosbodik, valamint társbetegségek megjelenésének rizikóját jelentősen megnöveli, mint pl. magasvérnyomás, cukorbetegség, szívinfarktus, stroke, memóriazavarok, depresszió.

A betegséggel kapcsolatos főbb tünetek, panaszok, melyek felhívhatják a figyelmet a kivizsgálás szükségességére: fáradtság, kialvatlanság ébredéskor; nappali aluszékonyság; fejfájás és tarkótáji izzadás ébredéskor; reggeli magas vérnyomás; romló memória; folyamatos súlygyarapodás; állandó ingerlékenység; csökkenő szexuális teljesítmény; hangos, horkantásokkal kísért horkolás; zihálva felriadás az alvásból; gyakori vizelési inger.

A betegség jellegéből, következményes nappali aluszékonyságból következik a sajnálatos tény, hogy szoros összefüggés igazolódott az OSAS előfordulása és a közlekedési balesetek számának emelkedése között. A kezeletlen OSAS-os betegek 4-6-szor valószínűbben okoznak közlekedési balesetet.

A fentiek eredményeként született meg Magyarországon a 13/1992. NM rendelet módosítása, mely 2015. 04. 01-i hatályba lépésétől kezdve rendelkezik a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának minimumkövetelményei és egészségügyi alkalmassági elbírálásának szempontjai között, a 6.2. pontban az Obstruktív alvási apnoe szindróma gyanús személyek kivizsgálási, ellátási algoritmusáról, vezetői engedélyük kiadásának szabályozásáról (1. melléklet). Ennek értelmében a középsúlyos, illetve súlyos OSAS felmerülése esetén alvás alatti eszközös szűrővizsgálaton kell részt venni, ennek eredménye alapján alvás alatti (légsín)terápiás beállítás szükséges, majd a terápia rendszeres használata és időszakos kötelező kontroll az előírás.

Ezt a szabályozást tovább szigorították a tragikus 2017. januári verónai buszbalesetet követően. 27/2017. (X.18.) EMMI rendelet alapján külföldre irányuló gyermekutaztatás, autóbuszos kirándulás, kizárólag olyan szolgáltatóval bonyolítható le, akinek sofőrje igazoltan nem szenved OSAS betegségben. (2. melléklet)

A fentiek alapján belátható mind a betegség jelentősége a közúti közlekedésben, mind az elmúlt években kialakult szabályozás ismeretének fontossága, melynek betartása közös felelősségünk.

 

Jelentkezés szakrendelésre:

Telefonos elérhetőség: +36 30 907 5235

E-mail cím: info@praxispont.hu

weboldal elérhetősége: https://www.praxispont.hu

Cím: Székesfehérvár, Dr. Koch László utca 13.