Holter EKG vizsgálat

Holter EKG vizsgálat

Tel.:  +36 30 907 5235
E-mail: info@praxispont.hu
Cím: Székesfehérvár, Bregyó köz 5.

A Holter-vizsgálat a szív elektromos tevékenységének folyamatos (általában 24 órán át tartó) rögzítése, amely a mindennapos megszokott tevékenység közben zajlik. Különböző, csak időszakosan kialakuló ritmuszavarok, vagy egyéb kóros EKG eltérések kimutatására szolgál. Olyan EKG-elváltozások, amelyek nem mutathatók ki egy pár percig, vagy pár másodpercig tartó, hagyományos EKG-val.

A vizsgálat menete
A Holter EKG vizsgálathozhoz öntapadó tappancsokat (elektródákat) ragasztanak a mellkasra, melyeket vezetékek segítségével kötnek össze egy zsebrádióhoz hasonló szerkezettel, amelyet vagy a páciens nyakába akasztanak, vagy az övére csatolnak. A készülék a vizsgálat alatt rögzíti a szív elektromos jeleit, és később kiértékelhetővé teszi. Eközben a páciens nyugodtan végezheti napi megszokott tevékenységét, amit napló vezetés során pontos időmegjelöléssel fel is kell, hogy jegyezzen. A beteg feladata a mérés közben, hogy ha kellemetlenséget, szívpanaszt észlel, akkor a készülék erre a célra kialakított gombját nyomja meg. A készülék ezt a jelet is adatként rögzíti, és az adatok kiértékelésnél fontos információval szolgál az orvosnak. Huszonnégy óra múlva leveszik a készüléket, a benne tárolt adatokat számítógép segítségével értékelik ki. Különösebb előkészületre nincs szükség. A gyógyszereket a szokott módon kell szedni.
Milyen betegségek diagnosztikájára használják?
Elsősorban szívritmuszavarok kimutatására végzik, melyek csak időszakosan jelentkeznek és nem mutathatók ki egy pár percig, vagy pár másodpercig tartó, hagyományos EKG-val. Gyakran szívrohamot követően végzik a rosszindulatú ritmuszavarok felderítésére, esetleg ismert ritmuszavarnál a gyógyszeres kezelés hatásosságának ellenőrzésére. A szívizom oxigénhiányos állapotának mellkasi fájdalom nélküli (un. silent ischaemia) eseteiben is hasznos eljárás.

Nehézségek és korlátok
A testszörzet és verejtékezés akadályozhatja a tappancsok tapadását, ezért a pontos, zajmentes mérés érdekében a meglévő mellkas-szőrzetet a tappancsok helyén leborotválják.
Figyelmeztetések és veszélyek
Fontos, hogy a végzett tevékenységét (pl. lefekvés, séta, étkezés, futás, lépcsőzés, pihenés, sportolás stb.), illetve az érzett szívpanasz jellegét, időtartamát pontosan felírja.
A készüléket és az elektródákat nem szabad levenni, víz sem érheti őket, ezért a készülék felhelyezése előtt kell tisztálkodni. Nagyobb fizikai behatás (ütés) közvetlenül az elektródákat nem érheti, mert ez műtermékekhez vezethet és korlátozottá teheti a kiértékelést.

Veszélytelen vizsgálat.

Eredmény
Negatív lelet esetében a szívverések száma a fizikai terhelésnek, illetve a nyugalmi időszakoknak megfelelően változik, ritmuszavar nem mutatható ki, és nincsenek a szív oxigénhiányos állapotára utaló jelek. Kóros eredmény esetén ritmuszavarok, vagy oxigénhiányos időszakok mutathatók ki, melyek esetleg egybeesnek azokkal az időszakokkal, amikor a beteg szívpanaszokat, szorító mellkasi fájdalmat érzett. Ez esetben kardiológusa megfelelő kezelést, vagy további vizsgálatok elvégzését javasolhatja.