Trombózis szakrendelés

Érsebészet

Hétfő:     16:30 – 20:30

Tel.:  +36 30 907 5235
E-mail: info@praxispont.hu
Cím: Székesfehérvár, Bregyó köz 5.

érsebészet Praxispont

Milyen tünetek esetén kell érsebészhez fordulni?

Járás közben jelentkező vádli-, vagy tomportáji fájdalom, ami rövid pihenés után megszűnik, és hasonló terhelésre ismét jelentkezik. Gyakori a panasszal együtt járó impotencia. Olyan végtagi nyugalmi fájdalom, ami a járáskor nem szűnik meg, hanem pár lépés után a vádli- vagy farfájdalom megállásra kényszerít. Sebesedés a végtagon, ami nem, vagy nehezen gyógyul. Cukorbeteg lábon kialakuló bőrelváltozás, sebzés. Feszülő, lüktető érzés a hasban, végtagokon. Kéz- vagy lábizomerő-gyengülés. Színeltérés az ujjakon átmenetileg, vagy álladóan.Egyoldali bénulás, beszédzavar, ami átmeneti

Dr. Mikola József

sebész,
érsebész főorvos

Dr. Keresztury Gábor

érsebész főorvos

Hívjon Minket
dietetika-szakrendelés

Milyen kísérőbetegség esetén indokolt érsebészeti vizsgálat, doppler-index mérése?

Az  fentiek olyan kockázati tényezőt jelentenek, amelyeknél tünetek nélkül is indokolt a szűrővizsgálat, szükség szerint időben elkezdett kezelés, és a rendszeres gondozás.
–  Cukorbetegség
–  Magas vérnyomás
–  Szívérbetegség
–  Köszvény
–  Emelkedett vérzsírérték
–  Rokonságban előfordult érbeteg
–  Dohányzás

Praxispont_érsebészet

Arteriák betegségei

Az érszűkület az artériák falának rendellenesen merevvé válása, mely során csökken az erek belső átmérője, így az átáramló vér mennyisége is. A szűkület felülete gyakran egyenetlen, ami vérrög-képződére hajlamosít, és a képződött alvadék lesodródva okoz tünetet a szűkület alatti ér ellátási területén. A károsodott érfal emellett a vérnyomás hatására tágulhat is, ami különböző nagyságú tágulattal jelentkezhet.
Tovább…

artéria

Vénás betegségek

A felnőtt lakosság 40%-át érintő visszeresség népbetegségnek tekinthető. Különböző formái és különböző súlyossági fokozatai vannak, de tény, hogy a lakosság 2-4%-ában kialakuló lábszárfekély megelőzhető lenne az idejekorán felfedezett, és akár tünetmentesen kezelt visszeresség esetén. Téves az a felfogás, hogy nem kell a visszeret kezelni, csak ha panasz van. A betegség hátterében keringési zavart okozó anatómiai eltérés igazolható. A kialakult elégtelen billentyűfunkció – ami a vénás keringés egyirányúsítását biztosítja – olyan szöveti elváltozást, károsodást tud létrehozni, hogy a Tovább…

Vizsgálatok

A vizsgált személy korábbi betegségeinek, kísérőbetegségeinek, a családjában előforduló betegségeinek, a jelen lévő rizikófaktoroknak és a páciens gyógyszerszedésének alapos feltérképezése után FIZIKALIS VIZSGÁLAT, majd MŰSZERES VIZSGÁLAT következik. (DOPPLER, DOPPLER-INDEX, ÁRAMLÁSI GÖRBE, 3D ULTRAHANG)

A nyaki verőér-szűkület sokáig tünetmentes maradhat, és az első tünet az egyoldali bénulás lehet. Az erek feletti hallgatózás során észlelhető hangjelenség felveti a szűkület meglétét, melyet a 3D ultrahangvizsgálat megerősíthet. A diagnózis felállításához a következő lépés a CT-angiográfia megszervezése.

A felső végtagi erek vizsgálata klasszikus tapintással, az erek feletti hallgatózással, és mindkét felkari vérnyomásméréssel indul. Ezt követi a kéz és az ujjak ereinek Doppler elven működő áramlásmérése, kiegészítve különböző kompressziós próbákkal.

A hasban és a végtagokon tünetmentesen növekedhetnek az értágulatok, lüktető, feszítő érzést okozva. Ennek veszélye kettős: kiszakadva életveszélyes állapotot okoz, illetve a tágulatból a keringést elzáró rögök szakadhatnak le. Már egy gondos fizikális vizsgálattal és 3D ultrahanggal igazolni tudjuk a gyanút.

Az alsó végtagok vizsgálata a fizikális vizsgálattal indul. Ezt követi egy bidirekcionális, az áramlás irányát mutató doppler vizsgálat, és az úgynevezett boka/kar-index meghatározása. Ha ennek az értéke alacsony, akkor már érszűkületről beszélünk.

A cukorbetegségben az érrendszer speciálisan károsodik. Már korán, a betegség megjelenése előtt még tapintható pulzusok mellett az érfal merevvé válhat, és csak igen nagy nyomással tudjuk benne a vér áramlását lezárni. Ezért van nagy jelentősége a véráramlás pontos ábrázolásának, az úgynevezett artériás áramlási görbének a felvételének. A görbe pontosabb adatot szolgáltat a végtag keringéséről, és nem ad félrevezető információt.

PraxisPont

Kezelések, Terápiák

–  életmódváltoztatás
–  szkleroterápia
–  kompressziós kezelés
–  gyógyszeres kezelés
–  műtéti kezelések
Tovább…

Értékeink

Hiszünk egy magas színvonalú, a gyógyítás szellemiségét őrző, emberközpontú, magán egészségügyi ellátórendszer megvalósításában. Szívügyünknek tekintjük a gyógyítást, egy hosszú távon működőképes rendszer kiépítését, aminek része a jövő orvos generációjának mentorálása, egyfajta műhelyként alapítottuk meg a PraxisPontot.