Bariátriai Vizsgálatok

belgyógyászat vizsgálat

Bariátriai (túlsúlycsökkentő) műtéthez előkészítő vizsgálatok a PraxisPontban

Az elhízás a 21. század talán legsúlyosabb népbetegsége. A kóros kövérség (egy 175cm-es hölgynél a 120kg-t meghaladó súly) a kialakuló kísérőbetegségek – szív-érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség, ízületi elváltozások, mozgásszervi problémák, asthma, alvási apnoe betegség – miatt várhatóan 10 évvel megrövidíti az életet. A túlsúlysebészeti beavatkozások főleg nem esztétikai céllal történnek, hiszen a műtét után 1 évvel a 2-es típusú cukorbetegség 80%-ban, a magas vérnyomás 52-92%-ban megszűnik. A beavatkozások laparoscopos úton (pár pici metszésen keresztül) történnek és két nagy csoportba sorolhatóak: a gyomor térfogatát csökkentő beavatkozások (pl: sleeve gastrectomia) illetve az emésztést befolyásoló megoldások (pl: bypass műtétek), de az adott betegnek megfelelően ezeket kombinálni is lehet.

Prof. Dr. Juhász Árpád

címzetes egyetemi tanár
osztályvezető főorvos

szűrővizsgálatok

Kivizsgálás

A Budai Egészségközpontban sok éves tapasztalattal a háta mögött Prof. Dr. Juhász Árpád, címzetes egyetemi tanár végzi ezeket a beavatkozásokat. A műtét biztonságához nagyban hozzájárul az alapos kivizsgálás, amit a Praxispont magánrendelőben, Székesfehérváron rövid határidővel, akár egy napra programozva teljeskörűen biztosítani tudunk a betegek számára.

Egy alapvetően egészséges betegnél a kivizsgálás kötelező részei:

  • gyomortükrözés (szövettani mintavétellel Helicobacter Pylori irányában)
  • kardiológiai vizsgálat, szívultrahang
  • tüdőgyógyászati szakorvosi vizsgálat légzésfunkciós vizsgálattal kiegészítve
  • laborvizsgálat
aneszteziologia1

Gasztroenterológia

Altatás endoszkópos tápcsatornai vizsgálatok (gyomor és vastagbél tükrözés) során. A gyomor- (gastroscopia) és vastagbél tükrözés (colonoscopia) kellemetlen érzéssel, vagy akár fájdalommal is járhatnak. Az anesztézia fejlődése lehetővé tette, hogy betegeink teljesen fájdalommentesen essenek át ezeken a vizsgálatokon. Kellemes környezetben, a beteg kényelmét és érdekeit figyelembe véve akár bódításban akár altatásban végezzük a gastro-, vagy colonoscopiákat.

tüdőgyógyászat

Tüdőgyógyászat-Pulmonológia

Tüdőgyógyászati szakorvosi vizsgálat légzésfukciós vizsgálattal kiegészítve a biztonságos anesztézia érdekében történik.

Kardiológia

Kardiológia

A páciens biztonsága érdekében szükséges elvégezni a műtétet megelőzően kardiológiai szakvizsgálatot is, mely magában foglal egy konzultációt, EKG-t, echokardiográfiát (szívultrahangvizsgálat), ill. mód van az esetleges szükséges gyógyszerelések megbeszélésére is.

Labordiagnosztika

Bariátriai csomagunkba az aneszteziológus szakorvosok számára szükséges laborértékek kerültek be, vércsoport vizsgálatot is tartalmaz. Ld. laborcsomagok. A vizsgálat 3 munkanap alatt készül el.

Értékeink

Recepciós kolléganőink készséggel segítenek a vizsgálatok minél optimálisabb összehangolásában, hívjon minket! A műtétekről részletesen a tulsulycsokkentomutet.hu oldalon tájékozódhat.