Prof. Dr. Izbéki Ferenc

Prof. Dr. Izbéki Ferenc

belgyógyász, gasztroenterológus,
klinikai farmakológus
Bemutatkozás

Az orvosi pályámat Székesfehérváron kezdtem, itt lettem belgyógyász majd gasztroenterológus szakorvossá. Kezdetben a májbetegségek és a májbetegekben kialakuló tápcsatornai működészavarok érdekeltek. Ebben témában tanulmányutakat tettem egyetemi centrumokban Németországban és Svájcban, ahol ismereteimet a hasi szervek vérkeringésének ultrahangos vizsgálatával és a májbetegek ellátásával kapcsolatban is bővíthettem.
2001-ben meghívást kaptam a Szegedi Tudományegyetem I.sz. Belgyógyászati Klinikájára, ahol elsősorban a tápcsatorna működési zavarai következtében kialakuló betegségekkel, és az ilyen betegségekben szenvedő betegekkel foglalkoztam. A tudományos fokozatomat (Ph.D.) az alkohol tápcsatorna működésére gyakorolt hatásainak vizsgálati eredményeimmel, az egyetemi habilitációmat és magántanári kinevezésemet a funkcionális betegségek körében szerzett klinikai és oktatási tapasztalataimmal nyertem el. A tápcsatorna motilitás zavarainak tanulmányozásával hosszabb időt töltöttem az Egyesült Államokban, a Mayo Klinikán, Rochesterben. Meghívott előadóként jelenleg is rendszeresen részt veszek az orvostanhallgatók képzésében és az orvosok szakmai továbbképzésében. 2012 óta a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház osztályvezető főorvosa vagyok.

Több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezem a reflux-betegség és az irritábilis bélbetegek kezelésében. Speciális érdeklődési területemmé vált a nyelési panasz (dysphagia) és a rossz emésztés (dyspepsia). Az utóbbi tíz évben jelentős tapasztalatot szereztem a táplálkozás és táplálás tudomány területén; elsősorban a különböző okból kialakuló súlyos tápláltsági hiányállapotok miatt otthoni parenterális táplálásra szoruló, illetve az ételintoleranciák és allergiák miatt kezelt betegek ellátásával. Ugyancsak fontos érdeklődési terület számomra a bélbaktériumok (mikorbióm) egyensúlyának megváltozása következtében kialakuló betegségek köre.

Alapvetően a bizonyítékokon alapuló orvosi gyakorlat híve vagyok; ugyanakkor, klinikai farmakológusként is, alapvető szakmai szempont számomra a gyógyszer mellékhatások köre és – egyebek mellett – emiatt is ellenzem a felesleges gyógyszerszedést. A betegségek leghatékonyabb gyógyításának a megelőzést tartom, és ezért a rendszeres szűrővizsgálatokat, az életmódváltoztatást, de a nem gyógyszeres lehetőségeket is gyakran javaslom a panaszok kezelésére a hozzám forduló betegeknek.