aneszteziologia

Vastagbélrák szűrés

Tel.:  +36 30 907 5235
E-mail: info@praxispont.hu
Cím: Székesfehérvár, Bregyó köz 5.

Vastagbélrák szűrés fontossága

A vastagbél daganat (colorectalis carcinoma, CRC) és annak szövődményei hazánkban a második leggyakoribb halálozási okként szerepel, pedig időben felismerve és kezelve a betegség túlélési mutatói nagyon jók (5 éves túlélés meghaladja a 90%-ot). A vastagbéldaganat az esetek jelentős hányadában jóindulatú polipokból (adenomákból) alakul ki lassan, 10-15 év leforgása alatt. Nagyon sokáig tünet és panaszmentes, ha panaszok miatt fordulnak orvoshoz, gyakran már előrehaladott stádiumú elváltozást találunk, aminek a gyógyulási esélye lényegesen rosszabb.

Az átlag népesség akár 20-25%-ában igazolható jóindulatú polip; előfordulási gyakoriságuk az 50 év felettiek körében (55-65 év között), a vastagbélrák pedig a 65-75 éves korú betegek között a leggyakoribb.

Az idejében felfedezett polipok eltávolításával a vastagbélrák kialakulása megelőzhető.

Kinek javasolt a szűrés?

A szűrővizsgálat indokolt lenne minden panaszmentes, átlagos kockázatú, 50 év feletti embernek; ha a családban már fordult elő, vagy halmozottan jellemző gyomor-bélrendszert érintő (gasztrointesztinális) daganat, akkor az első vizsgálatok elvégzése még korábbi életkorban lenne javasolt.

Milyen vizsgálat javasolt?

Több szűrővizsgálati módszer áll rendelkezésünkre: széklet mintából végzett rejtett (okkult) vér kimutatás, enzimes béldaganatszűrés, kapszula endoszkópia, virtuális CT kolonoszkópia. Ezek a módszerek érzékenyek és nem járnak semmiféle kellemetlenséggel, azonban több hátrányuk is van:

  • abban az esetben, ha a fent említett vizsgálatok bármelyikével jó- vagy rosszindulatú daganatra gyanús elváltozás igazolódik, akkor nem kerülhető el a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia). A kétlépcsős vizsgálati stratégia plusz idő és pénz ráfordítással jár.
  • a székletből végzett tesztek érzékenysége magas, de számolni kell a téves eredményekkel. Az adenomák nem véreznek mindig, így előfordulhat olyan eredmény, ami nem jelez eltérést, pedig az elváltozás valójában ott van (álnegatív). A bélgyulladással járó kórképek esetében pedig mindkét teszt adhat olyan eredményt, ami daganat esetében lenne várható (álpozitív). A teszteket javasolt legalább évente megismételni.
  • a csak diagnosztikus képalkotást biztosító módszerek hátránya, hogy a látott elváltozásból nem tudunk szövettani mintát venni, illetve nincs lehetőség az eltávolításra sem.
A vastagbélrák szűrés legjobb módszere, „aranystandardja” a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia).

Egylépcsős vizsgálati módszert biztosít, érzékenysége kimagasló, 95% feletti. A beavatkozás nem pusztán diagnózist ad, hanem lehetőséget biztosít szövettani mintavételre, illetve a polipok endoszkópos, műtét nélküli eltávolítására is. A vizsgálattal járó kockázat és kellemetlenség messze alulmarad a várható haszonnal és sikerességi mutatókkal.

Mikor javasolt a szűrés?

Panaszmentes esetben 50 év felett 10 évente egy alkalommal végzett vastagbéltükrözést tekinthető a leghatékonyabb szűrőmódszernek.