Cím: Székesfehérvár, Bregyó Köz 5.

lipidológia és obezitológia

Lipidológia, Obezitológia (Dietetika)

Rendelési idő: szerda 17.00-20.00-ig

Jelentkezés szakrendelésre:

Telefonos elérhetőség: +36 30 907 5235

E-mail cím: info@praxispont.hu

weboldal elérhetősége: https://www.praxispont.hu

Cím: Székesfehérvár, Bregyó köz 5.

Rendel: Dr. Reiber István belgyógyász, lipidológus, obezitológus címzetes egyetemi docens

Mit nyújt a lipidológiai magánrendelés?

A lipidológia a zsíranyagcsere zavaraival foglalkozik. A vérből kimutatható két fő zsírfajta: a koleszterin és a triglicerid. Az összkoleszterinen belül megkülönböztetünk ártó koleszterint (LDL-koleszterin) és védő koleszterint (HDL-koleszterin). Az emberi szervezetben a májunk maga is termel koleszterint és trigliceridet, de mellette minden állati táplálékkal viszünk be zsírokat, amelyek együttesen meghatározzák a vérből kimutatható vérzsír értékeket. Az emelkedett össz- és ártó- koleszterin szintek szoros összefüggést mutatnak az idő előtti és fokozott érbetegségek kialakulásával, amelyeknek súlyos, akár halálos következményei (pl. szívizom infarktus, agyvérzés) lehetnek. Az emelkedett trigliceridszint emeli a hasnyálmirigy gyulladás kialakulásának a kockázatát.
A kórosan magas vérzsír értékek kialakulásának okát tisztázzuk a lipidológiai rendelésen, és ha szükséges azok kezelését indítjuk el, illetve kontrolláljuk.

 

Kiknek ajánljuk a lipidológiai szakrendelés felkeresését?

Amennyiben egyéb betegséggel nem rendelkező egyénnél 5,0 mmol/l feletti az összkoleszterin érték vagy 2,0 mmol/l feletti az éhomi triglicerid érték, annak érdemes felkeresni a lipidológus szakembert.
Ha valakinek a családjában a szülőknél fiatalon (nőknél 60 év alatt, férfiaknál 50 év alatt) szívizom infarktus, agyvérzés (stroke) vagy végtagi érelzáródás fordult elő, mindenképpen szükséges tisztában lenni a koleszterin értékekkel. Ha az összkoleszterin 7,0 mmol/l feletti, akkor javasolt a szakorvostól tanácsot kérni.
Ha bárhol a szervezetben érbetegség ismert vagy valamilyen érkatasztrófa zajlott le (szívizom infarktus, stroke, végtagi érelzáródás) és/vagy cukorbetegség, magasvérnyomás is jelen van, akkor 3,0 mmol/l feletti összkoleszterin esetén érdemes lipidológus szakemberhez fordulni.
Ha valakinél hasnyálmirigy gyulladás zajlott le és az éhomi triglicerid értéke 2,0 mmol/l feletti ajánlott felkeresni a szakrendelést.

 

Milyen problémákkal várjuk a lipidológiai szakrendelésen?

– Családi (familiáris) magas koleszterin gyanúja esetén
– érbetegség esetén kezeletlen magas koleszterin szintnél
– koleszterincsökkentő gyógyszer szedése mellett magasabb koleszterin értékek esetén
– a koleszterincsökkentő gyógyszer szedése mellett megjelenő mellékhatások, panaszok esetén
– magas éhomi triglicerid szint esetén
– bármilyen kóros vérzsírértéknél egyéb betegség nélkül
– cukorbetegség, magas vérnyomás esetén magasabb vérzsírértékeknél

 

Mi kell a lipidológiai szakrendelésen megjelenéskor?

Lehetőleg egy hónapon belüli laborvizsgálati eredmények (összkoleszterin, HDL-koleszterin, non-HDL-koleszterin, triglicerid, vércukor, CK, GOT, GPT, GGT, TSH, eGFR), ha vannak korábbi szakorvosi leletek, zárójelentések, az aktuálisan szedett gyógyszerek listája. Érbetegség, hipertónia esetén előzőleg kardiológus általi szakvizsgálat.

 

Mit nyújt az obezitológiai magánrendelés?

Az ideális testtömeg feletti súlytöbblet, a túlsúly és az elhízás számtalan betegség okozója lehet. Egyértelmű az összefüggés a túlsúly és a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az érbetegségek, és a daganatos megbetegedések között. A legveszélyesebb állapotnak tekintendő, ha a súlyfelesleg a hasban felhalmozódó zsírból adódik.
Normál testtömegnek tartjuk, ha a testtömegindex (testmagasság x testmagasság (méterben kifejezve) osztva a testsúllyal (kg): 20-25 m2/kg. Kóros haskörfogatról beszélünk nőknél 94 cm, férfiaknál 102 cm felett.
Az obezitológiai szakrendelés feladata a túlsúllyal vagy elhízással rendelkező egyének segítése a súlycsökkentésben, az ideálisabb testtömeg elérésében.

 

Kiknek ajánljuk az obezitológiai szakrendelés felkeresését?

Akinek testtömegindexe 25 m2/kg feletti, vagy haskörfogata kórosnak tekinthető, annak érdemes felkeresni az obezitológus szakembert.
Ha testsúlyát magasabbnak tartja az ideálisnál, és szeretne fogyni, akkor javasolt obezitológus szakemberhez fordulni.

 

Milyen problémákkal várjuk az obezitológiai szakrendelésen?

– túlsúly esetén (testtömegindex 25-30 m2/kg közötti)
– elhízás esetén (testtömegindex 30 m2/kg feletti)
– ha egyszerűen szeretné csökkenteni a testsúlyát
– ha izületi panaszai vannak, és fogyást javasoltak
– ha érbetegsége van és fogyást javasoltak
– ha magas vérnyomása van és fogyni szeretne
– ha cukorbeteg és fogyni szeretne

 

Mi kell az obezitológiai szakrendelésen megjelenéskor?

Lehetőleg egy hónapon belüli laborvizsgálati eredmények (összkoleszterin, HDL-koleszterin, non-HDL-koleszterin, triglicerid, vércukor, CK, GOT, GPT, GGT, TSH, eGFR), ha vannak korábbi szakorvosi leletek, zárójelentések, az aktuálisan szedett gyógyszerek listája.

 

Lipidológiai és obezitológiai szakrendelésünkön várjuk dietetika szakrendelésre jelentkező pácienseinket is.

 

A szakterület egyes területeit bemutató videós tartalmainkat ITT érheti el

 

Jelentkezés szakrendelésre:

Telefonos elérhetőség: +36 30 907 5235

E-mail cím: info@praxispont.hu

weboldal elérhetősége: https://www.praxispont.hu

Cím: Székesfehérvár, Bregyó köz 5.