Cím: Székesfehérvár, Bregyó Köz 5.

Szív ultrahang vizsgálat

A szív ultrahangos viszgálta

A szív ultrahangos vizsgálata káros hatással nem járó, kíméletes vizsgálat, melynek során mozgóképet nyernek a szívről. A szívüregeket, a szívizmot (falakat), a billentyűket és a szívburkot vizsgálják, valamint a környező nagy erek nagyságát, helyzetét és sz. e. a vér áramlását is vizsgálhatják.

A vizsgálat menete

A szív ultrahangvizsgálata során a beteg meztelen felsőtesttel hanyatt, majd oldalára fekszik az ágyon. Előkészítésre nincs szükség. A páciens bőrét az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenik be, a vizsgálófejet ráhelyezik a bőrére, esetleg kissé rá is nyomják a mellkasára. Az orvos a vizsgálófejet mozgatva alkot képet a szív különböző területeiről. Olykor kérheti a pácienst, hogy forduljon el vagy karjait emelje a feje fölé. Előfordulhat, hogy a vizsgálatot EKG-val egybekötve végzik, ilyenkor a páciens mellkasára öntapadó elektródákat helyeznek fel az echokardiográfia előtt. A vizsgálat végén letörlik a bőrére kent zselét.
Milyen betegségek diagnosztikájára használják?
Manapság a szívultrahang vizsgálat egy kardiológiai szakvizsgálat elengedhetetlen része. Infotrmációt nyerhetünk a szív strukturális eltéréseiről. Például az infarktus utáni károsodás mértékét (falmozgási zavarokat, hegesedést), billentyűbetegségeket, a szívüregek közti kóros irányú véráramlást, öröklött vagy szerzett szívizom betegségeket, szívüregi tágulatot, szívnagyobbodást (hypertrophia) a szív üregeiben kialakult vérrögöt, a szívburokban meggyűlő folyadékot vagy akár az un. sportszívet lehet kimutatni vele.
Nehézségek és korlátok

A vizsgálat találati biztonsága nem százszázalékos. Bizonyos esetekben a tüdő, a bordák eltakarhatják a szív egy részét, így arról nem vagy nem kellő biztonsággal mondható vélemény. Nagyobb testtömeg esetén is előfordulhat korlátozott vizsgálhatóság és vélemény. Lehetséges, hogy bizonyos elváltozások csak ismételt vizsgálattal mutathatók ki. Előfordulhat, hogy az orvos azt javasolja, hogy a szívet egy speciális ultrahangkészülékkel kell megvizsgálni, amikor is a vizsgálófejet a nyelőcsövébe kell bedugni.
Figyelmeztetések és veszélyek

Veszélytelen, korlátlan számban ismételhető vizsgálat.

Eredmény

A lelet speciális rövidítéseket, adatokat és szakkifejezéseket tartalmaz. Szerepelnek benne a szívüregek méretei, faluk mozgása és vastagsága, a billentyűk működése, nyitódásuk és záródásuk, a kóros eltérések. A lelet utal a szív teljesítőképességére is. A leletet a beteg kardiológusa, vagy kezelőorvosa értelmezi, de a beteg a vizsgáló orvostól részletes, érthető tájékoztatást kap a szívultrahang eredményéről.

 

Jelentkezés szakrendelésre:

Telefonos elérhetőség: +36 30 907 5235

E-mail cím: info@praxispont.hu

weboldal elérhetősége: https://www.praxispont.hu

Cím: Székesfehérvár, Bregyó köz 5.