Cím: Székesfehérvár, Bregyó Köz 5.

EKG vizsgálat

Az EKG-vizsgálat során a szív elektromos feszültségváltozását regisztrálják és megfelelő görbék formájában jelenítik meg. Vizsgálható vele a percenkénti szívverések száma, azok szabályossága, a szív ingerképzése, ingervezetése, ritmuszavarok, ingervezetési zavarok, a szívizomzat oxigénhiánya, károsodása, de információt ad többek között a szívet alkotó kamrák falának nagyságáról is.

A vizsgálat menete
A vizsgálat közben a páciensnek hanyatt kell feküdnie. Meghatározott színkód szerint csuklóira és bokáira egy-egy, valamit a mellkas falára hat fémelektródát rögzítenek (gumiszalag, vákumos, öntapadó tappancs, stb.) . Az elektródával érintkező bőrfelületet vízzel benedvesítik, vagy géllel bekenik. Az elektródák másik vége a szív elektromos jeleinek feldolgozására alkalmas készülékhez csatlakozik. Olykor arra kérhetik a pácienst, hogy vegyen egy mély levegőt, és tartsa vissza a lélegzetét. A szív által keltett elektromos jelzéseket a készülék átalakítja, és papírszalagon görbe formájában rajzolja meg. Az elektromos jeleket általában 12 különböző elvezetésben ábrázolják, vagyis az EKG-szalagon ennyi görbe látható. Noha különösebb előkészületre nincs szükség, közvetlenül a vizsgálat elvégzése előtti fizikai terhelés megváltoztathatja a görbét, ezért ilyenkor pár perc pihenés szükséges.

Milyen betegségek diagnosztikájára használják?
Információt nyújthat az aktuálisan zajló ritmuszavarokról, azoknak kiindulási helyéről. Emellett az EKG eltérések utalhatnak a szívizom oxigénhiányos állapotára és a szívinfarktus kialakulására, illetve pontos helyére. Utalhat korábban elszenvedett szívinfarktusra, de információt ad többek között a szívet alkotó kamrák falának nagyságáról, az üregek nagyságáról és nem utolsó sorban az alkalmazott gyógyszerek szívműködést befolyásoló hatásairól vagy azok nemkívánatos mellékhatásairól is.

Nehézségek és korlátok
A vizsgálat közbeni mozogás vagy beszélés okozta műtermékek ronthatják az EKG görbék értékelhetőségét, ezért ezek kerülése javasolt.

Figyelmeztetések és veszélyek
Veszélytelen vizsgálat.

Jó tudni, hogy vannak olyan betegségek, amelyeknek az EKG-n kimutatható jelei csak terhelésre jelentkeznek, ezért előfordulhat, hogy fizikai terhelés (pl. kerékpár vagy futópad használata) közben kell, hogy felvegyék az EKG-görbét. Ezt nevezik terheléses EKG-nak. Továbbá, bizonyos ritmuszavarok nem észlelhetők folyamatosan, ezért a véletlenszerűen megválasztott időpontban elkészített EKG-n nem mutathatók ki. Ilyenkor 24-órás folyamatos vizsgálatot végeznek hordozható EKG-készülékkel. Ez a Holter EKG vizsgálat.

Eredmény
Negatív EKG lelet esetén a szívverések száma 50 és 80/perc közé esik, ritmusos a szívverés és a kezdeti ingerület a szinusz csomóból indul ki. A standard hullámok (P, Q, R, S, T) elhelyezkedése, ideje és amplitúdója, valamint két hullám közötti szakaszok ideje és vízszinteshez történő elmozdulása megfelelő. Az ettől eltérő kóros EKG görbe további vizsgálatokat tehet szükségessé.

 

Jelentkezés szakrendelésre:

Telefonos elérhetőség: +36 30 907 5235

E-mail cím: info@praxispont.hu

weboldal elérhetősége: https://www.praxispont.hu

Cím: Székesfehérvár, Bregyó köz 5.