Cím: Székesfehérvár, Bregyó Köz 5.

ABPM (24 órás ambuláns vérnyomásmérés) vizsgálat

Az ABPM vizsgálat a vérnyomás gyakori, 24 órán át tartó mérése és rögzítése, amely a mindennapos megszokott tevékenység közben zajlik. A vérnyomás a különböző napszakokban normálisan is változik, de befolyásolja a fizikai aktivitás, a stressz, étkezés, stb. is. Vérnyomásbetegség kimutatására vagy gyakorta a beállított vérnyomáscsökkentő kezelés ellenőrzésére szolgál, ugyanis, hogy ha az orvos aktuálisan normális értékeket mér, még egyéb időpontokban lehetnek kórosan magas értékek.

A vizsgálat menete
A vizsgálat ambulánsan, hétköznapi, megszokott körülmények között (otthon, munkahelyen napi tevékenységek közben) történik, nem pihenőnapon. A páciens karjára megfelelő méretű vérnyomásmérő mandzsettát helyeznek, mely egy zsebrádió méretű, nyakba vagy derékra rögzíthető készülékkel van összekötve. A mandzsettát vagy ruha fölé helyezik, vagy megfelelő egyszer használatos alátétet helyeznek a karra. A szerkezet felhelyezése körülbelül 10 percet vesz igénybe. A vizsgálat alatt a páciens nyugodtan végezheti mindennapi megszokott tevékenységét, amit pontos időmegjelöléssel fel is kell, hogy jegyezzen. A készülék tetszőleges gyakorisággal (rendszerint nappal 20, éjszaka 30 percenként) méri a vérnyomást és a pulzusszámot, egy teljesen automatikus szerkezet segítségével. Huszonnégy óra elteltével leveszik a készüléket, és a benne tárolt adatokat számítógép segítségével értékelik ki. Különösebb előkészületre nincs szükség. A gyógyszereket a szokott módon kell szedni.

Milyen betegségek diagnosztizálására használják?
A vérnyomás betegség különböző formáinak (esszenciális, vagy másodlagos) diagnosztizálására használatos vizsgálat. Fény derülhet a csak időszakosan kialakuló, néhány percig tartó vérnyomáskiugrásokra, melyek közül a hajnalban előforduló esetek a legveszélyesebbek, mivel ilyenkor a leggyakoribb a szívinfarktus, illetve az agyérgörcs. Előfordulhat, hogy az orvos adott pillanatban normális értékeket mér, máskor azonban kórosan magas értékek lehetnek. A „fehér köpeny szindróma” is gyakori jelenség, amikor a rendelői vérnyomás értéke magas (minthogy egyéb, stresszel járó körülmények között is magas), hétköznapi körülmények között viszont normális. Továbbá alkalmas a beállított vérnyomáscsökkentő terápia ellenőrzésére is.

Nehézségek, korlátok
Ha a vizsgált személy gyógyszereit nem az előírás szerint szedi, a vizsgálat napján sem szabad változtatnia ezen! Nemcsak az orvost, saját magát is becsapja az, akinél nem a tényleges gyógyszerelés melletti értékeket mér a készülék. Ugyanez igaz akkor is, ha a mérés napján nem a megszokott, mindennapi tevékenységet végzi. Kevesebb terhelés, több pihenés esetén a vérnyomás alacsonyabb lehet a szokottnál.

Figyelmeztetések és veszélyek
A készüléket és a vérnyomásmérő mandzsettát nem szabad levenni. Víz nem érheti, ezért a készülék felhelyezése előtt kell fürödni, tisztálkodni. A mérések alatt a kart ki kell nyújtani.
Fájdalmatlan, veszélytelen vizsgálat, de a mandzsetta felfújása kis kellemetlenséggel, szorítással jár, ami az éjszaka az alvást zavarhatja.

Eredmény
Negatív lelet esetén a vérnyomásértékek átlaga megfelelő tartományban van, továbbá éjjel, alvás közben mért értékek normálisan alacsonyabbak. Az éjszakai vérnyomáscsökkenés hiánya vagy túlzott volta fokozott odafigyelést követek.

 

Jelentkezés szakrendelésre:

Telefonos elérhetőség: +36 30 907 5235

E-mail cím: info@praxispont.hu

weboldal elérhetősége: https://www.praxispont.hu

Cím: Székesfehérvár, Bregyó köz 5.