Cím: Székesfehérvár, Bregyó Köz 5.

Prof. Dr. Izbéki Ferenc

Prof. Dr. Izbéki Ferenc
Prof. Dr. Izbéki Ferenc

Prof. Dr. Izbéki Ferenc belgyógyász, gasztroenterológus

Az orvosi pályámat Székesfehérváron kezdtem, itt lettem belgyógyász majd gasztroenterológus szakorvossá. Kezdetben a májbetegségek és a májbetegekben kialakuló tápcsatornai működészavarok érdekeltek. Ebben témában tanulmányutakat tettem egyetemi centrumokban Németországban és Svájcban, ahol ismereteimet a hasi szervek vérkeringésének ultrahangos vizsgálatával és a májbetegek ellátásával kapcsolatban is bővíthettem.
2001-ben meghívást kaptam a Szegedi Tudományegyetem I.sz. Belgyógyászati Klinikájára, ahol elsősorban a tápcsatorna működési zavarai következtében kialakuló betegségekkel, és az ilyen betegségekben szenvedő betegekkel foglalkoztam. A tudományos fokozatomat (Ph.D.) az alkohol tápcsatorna működésére gyakorolt hatásainak vizsgálati eredményeimmel, az egyetemi habilitációmat és magántanári kinevezésemet a funkcionális betegségek körében szerzett klinikai és oktatási tapasztalataimmal nyertem el. A tápcsatorna motilitás zavarainak tanulmányozásával hosszabb időt töltöttem az Egyesült Államokban, a Mayo Klinikán, Rochesterben. Meghívott előadóként jelenleg is rendszeresen részt veszek az orvostanhallgatók képzésében és az orvosok szakmai továbbképzésében. 2012 óta a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház osztályvezető főorvosa vagyok.

 

Több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezem a reflux-betegség és az irritábilis bélbetegek kezelésében. Speciális érdeklődési területemmé vált a nyelési panasz (dysphagia) és a rossz emésztés (dyspepsia). Az utóbbi tíz évben jelentős tapasztalatot szereztem a táplálkozás és táplálás tudomány területén; elsősorban a különböző okból kialakuló súlyos tápláltsági hiányállapotok miatt otthoni parenterális táplálásra szoruló, illetve az ételintoleranciák és allergiák miatt kezelt betegek ellátásával. Ugyancsak fontos érdeklődési terület számomra a bélbaktériumok (mikorbióm) egyensúlyának megváltozása következtében kialakuló betegségek köre.

Alapvetően a bizonyítékokon alapuló orvosi gyakorlat híve vagyok; ugyanakkor, klinikai farmakológusként is, alapvető szakmai szempont számomra a gyógyszer mellékhatások köre és – egyebek mellett – emiatt is ellenzem a felesleges gyógyszerszedést. A betegségek leghatékonyabb gyógyításának a megelőzést tartom, és ezért a rendszeres szűrővizsgálatokat, az életmódváltoztatást, de a nem gyógyszeres lehetőségeket is gyakran javaslom a panaszok kezelésére a hozzám forduló betegeknek.