dietetika

Laktózintolerancia

Tel.:  +36 30 907 5235
E-mail: info@praxispont.hu
Cím: Székesfehérvár, Bregyó köz 5.

A tejcukorérzékenység (laktózintolerancia) leggyakoribb tünete a tej- és tejtermékfogyasztást követő hasi fájdalom, hasmenés, puffadás, hányinger. A laktózintolerancia, a laktóz (tejcukor) bontásának képtelensége, egy emésztőenzim hiánya okozza.

Lehet elsődleges, melynek hátterében a laktáz enzim inaktiválódása áll, mely genetikai okokra vezethető vissza. És lehet másodlagos (szerzett), amikor valamilyen alapbetegség (pl. gyulladásos bélbetegség, fertőzés, lisztérzékenység, antibiotikumszedés) által okozott bélhámsejt-károsodás következményeként jelenik meg és gyakran csak átmeneti.

A genetikai laktózintolerancia teszt az elsődleges tejcukorérzékenység kimutatására alkalmas. Bármikor elvégezhető, laktózmentes diéta sem kizáró ok ebben az esetben. A vizsgálat történhet vérből vagy szájnyálkahártya-törletből is. A genetikai teszt nem alkalmas a másodlagos (szerzett) laktózintolerancia kimutatására!

A vizsgálat elkészülési ideje: 5 munkanap.

 Árak >>