Autogén tréning

Tel.:  +36 30 907 5235
E-mail: info@praxispont.hu
Cím: Székesfehérvár, Bregyó köz 5.

Az autogén tréning (továbbiakban =AT) bizonyítottan a leghatásosabb stresszcsökkentő módszer. Az AT a pszichoterápiás eljárások közé tartozik. Minden pszichoterápiás eljárás célja a viselkedésváltozás elérése, azonban az AT a viselkedésváltozással párhuzamosan fiziológiás változásokat is eredményez. Elsajátítása, fiziológiás és terápiás hatása kizárólag rendszeres gyakorlás által valósul meg.

Az AT fiziológiás hatásai:
Lassítja, és optimalizálja a szívverést, tágítja a szív koszorús ereit, javítja a szívizom vérellátását, lassítja a légzést, csökkenti az izomfeszültséget, csökkenti a koleszterin és glükóz szintet, serkenti az alpha agyhullámokat, serkenti a véráramlást a karokban és a lábakban, erősíti az immunrendszert, megszünteti a fejfájást, segít megszabadulni a függőségektől, segít a menstruációs panaszok enyhítésében.

Terápiás hatásai:
Az AT során visszatérünk egy korai életkori fázisba, hogy felépítsük, vagy újra megéljük az anyaöl szerető melegét. Ennek átélése, a „szeretve lenni” élmény bensőnkből való megtapasztalása útján hozzáférünk személyiségünk mélyebb tartalmaihoz, lelki tartalmainkat „megreparálhatjuk”, átkeretezhetjük, a kimondott szó hatalmával múltbeli sérelmeinket feldolgozhatjuk. Ez a lelki munka biztosabbá, kiegyensúlyozottabbá tesz bennünket. Az AT során (már az első két alapgyakorlatban) megtapasztaljuk a test és lélek egységét. Az AT alapgyakorlatának tekintjük az első két gyakorlatot, a nehézség és a melegségérzés kiváltását, s ezekkel együtt a nyugalom célirányos elérését. Az ember az AT állapotában különleges testi-lelki helyzetbe kerül. A test és a lélek egységes egészet alkot, az egyik a másiknak alkotórésze, és nem képzelhető el nélküle. Képletesen kifejezve, az AT ezt jelenti: „két vágányon egy sínen haladni”. Az egyik vágányon haladnak a testi érzékelések: nehézség és a melegség, a másik, a lelki vágányon halad a nyugalom.

Növekszik a teljesítmény, enyhül a fáradtság érzés.
Az AT-nek kifejezett fáradtságmegszüntető hatása van. A gyakorlatot végző néhány perces gyakorlás után frissebbnek és kipihentebbnek érzi magát. Jobban tud koncentrálni, ezáltal nő a teljesítménye, hiszen adott idő alatt hatékonyabb lesz feladatmegoldó képessége. Ez növeli az énhatékonyság érzését, mely azután hatással van az önértékelésre is.

Koncentráció és megjegyző képesség fokozódása:
Koncentrálóképesség alatt itt azt értjük, hogy képesek a felvett új gondolati tartalmak összegyűjtésére, míg a megjegyzőképességet úgy definiálhatjuk, hogy az a korábban felvett gondolati tartalmak tárolása. Ez szoros kapcsolatban áll a reprodukció lehetőségével, tehát az ilyen „bevésett” tartalmak visszaadásával. A hosszas és rendszeres AT során mindkét folyamat tartósan és kedvezően befolyásolható.

Fájdalomérzékenység csökkenése azáltal, hogy fejleszti a fájdalomtűrő képességet
Az AT során nem azt tanuljuk meg, hogy elfojtsuk a fájdalmat, elbagatellizáljuk, ne vegyünk róla tudomást, hanem azt, hogy a fájdalomra adott affektív érzelmi) választ tanuljuk meg tompítani. Tehát fokozzuk a fájdalomtűrő képességet. Hiszen a nyugalom elérésével, az önmagunkra figyeléssel a fájdalom élménye nem párosul fájdalom-szorongással, ezáltal intenzitása is kisebb.

Csökkenti a szorongást, enyhíti a depressziót
Az AT az izomtónus-mozgás-lelkiállapot kapcsolatára, egymásra hatására és visszahatására támaszkodik. Pl. a szorongás izomfeszültséget idéz elő, mely az izomtónus fokozódásához vezet. Az AT segítségével csökkenteni lehet az izomfeszültséget, mely a lelki feszültséget oldja, azaz csökkenti a szorongást.

Megkönnyíti a stressz kezelését
A stressz az élet sava-borsa. Nem az a feladatunk, hogy kiiktassuk az életünkből, hanem hogy fokozzuk a vele való megküzdést, a rá adott hatékony választ. Ennek záloga a testi-lelki egészség megteremtése, melynek egyik módja az AT. Lényege, hogy a lépésenként felépített speciális relaxációs gyakorlat során az idegrendszer olyan üzeneteket kap, mely a stresszreakció leállítását ösztönzik. A rendszeres gyakorlás a folyamat automatikussá válását segíti elő, így a nyugalmi állapot gyorsan és könnyen elérhetővé válik, hozzájárulva a fizikai és lelki kiegyensúlyozottsághoz.

Elmélyült önmagunkba tekintés, önismeret
Az AT során átélt élmények több szinten nyújtanak számunkra információt. Egyrészt testi érzékletekről van szó, másrészt a hozzájuk kapcsolódó érzésekről, illetve belső képekről, gondolatokról. Minden élmény differenciálja belső létünket, hiszen ezek a képek, érzések a sajátjaink, és bármikor visszatérhetünk hozzájuk. Az, hogy megismerjük fizikai és lelki valónkat, egy mélyebb önismeretet, termékeny önmagunkban tekintést eredményez.

Kontroll-érzés fokozódása
Az AT egy koncentratív önellazítás, mellyel rendszeres gyakorlás révén belső nyugalom érhető el, így szervezeti és pszichés működésünket kontrollálni leszünk képesek. Ez nagyobb énhatékonysághoz, a kontroll-érzés fokozódásához vezet. Időtartama: Heti 1,5 óra 12 héten át, 2 hiányzás után a tréning nem folytatható, mert a gyakorlatok egymásra épülnek.