dietetika

Táplálékintolerancia vizsgálatok

Tel.:  +36 30 907 5235
E-mail: info@praxispont.hu
Cím: Székesfehérvár, Bregyó köz 5.

A táplálékintolerancia lassan már Európában is népbetegségnek számít, hiszen az emberek több mint negyven százalékának a mindennapjait keseríti meg.

A betegség oka a bél falának megváltozott áteresztő képessége. Emiatt nem teljesen lebomlott táplálékmolekulák is a keringésbe jutnak, az immunrendszert aktiválják, IgG-típusú ellenanyagok termelődnek, amelyek változatos tünetek megjelenéséhez vezetnek.

A fokozott permeabilitás (leaky-gut szindróma, áteresztő bél szindróma) kialakulásában több tényező is szerepet játszhat: bélflóra megváltozása, hyperaciditás, egyoldalú táplálkozás, gyógyszeres kezelés, fertőzések, tartósítószerek, alkohol, nikotin, stressz stb.

A kialakult immunválasz gyulladást indukál, mely krónikussá válhat, az egész szervezetben tüneteket okozva, nem csak a gyomor-bélrendszerben.

A leggyakoribb tünetek:
a hasmenés, székrekedés, puffadás, hányinger, gyomorpanaszok, irritábilis colon, migrén, asztma, ízületi rendellenességek, koncentrációhiány, bőrbetegségek és súlyproblémák (túlsúly, kóros soványság).

A betegség felismerését nehézzé teszi, hogy a tünetek sokszor az étkezés után csak órákkal, vagy napokkal később jelentkeznek, így a panasz és a táplálék összekapcsolása nem mindig egyértelmű.
A tünetek enyhítésére egy meghatározott időre eliminációs diéta javasolható azon élelmiszerek kizárásával, amelyekre magas IgG értékeket mértek.

Három különböző méretű csomag létezik. A legkisebb csomag pozitív/negatív minősítés ad meg. A másik két csomagban mennyiségileg lemérjük a talált ellenanyagokat.

46-os táplálékintolerancia panel összetétele:

alma, bárányhús, brazil dió, brokkoli, burgonya, búza, csirkehús, dinnyemix, dió, durum búza, édesvízi hal (lazac, pisztráng), élesztő, fehérhalmix (tőke-és lepényhal), fekete ribizli, fokhagyma, földimogyoró, földieper, glutén, gomba, grapefruit, gyömbér, kagyló és rák, kakaóbab, káposzta, kesudió, kukorica, mandula, marhahús, narancs és citrom. olajbogyó, paprikamix (piros, zöld sárga), paradicsom, póréhagyma, rizs, rozsliszt, sárgarépa, sertéshús, szójabab, tea, tehéntej, tojás, tonhal, uborka, zab, zeller, zöldség (borsó, lencse, bab)

A vizsgálat elkészülési ideje: 9 munkanap.

108-as táplálékintolerancia panel összetétele:

Árpa, Cseresznye, Brokkoli, Mandula, Gliadinglutén, Szőlő (fehérkék), Sárgarépa, Kesudió, Zab, Kivi, Zeller, Kakaóbab, Rozs, Citrom, Chili, Mogyoró , Tönköly, Nektarin, Uborka, Földimogyoró, Búza, Narancs, Torma, Pisztácia, Hajdina, Ananász, Póréhagyma, Szezámmag, Lenmag, Eper, Olajbogyó, Napraforgómag, Kukorica, Görögdinnye, Hagyma, Dió, Köles, Körte, Burgonya, Kókusz, Rizs, Szilva, Vöröskáposzta, Gomba mix 1, Marhahús, Grapefruit, Paradicsom, Gomba mix 2, Csirke, Őszibarack, Fehér répa, Folyami rák, Bárány, Datolya, Cukkini, Lazac, Sertés, Bazsalikom, Articsóka,Tonhal, Pulyka, Bors (feketefehér), Spárga, Kagyló, Tehéntej, Fahéj, Spenót, Garnálarák, Tojássárgája, Fokhagyma, Zöldbab, Szardella, Tojásfehérje, Mustármag, Borsó, Kardhal, Kecskesajt, Szerecsendió, Szójabab, Pisztráng, Kecsketej,Oregánó, Lencse, Nyelvhal, Juhtejt, Petrezselyem, Fehérbab, Tőkehal, Juhsajt, Borsmenta, Saláta, Sörélesztő, Joghurt, Mák, Kukorica saláta, Sütőélesztő, Padlizsán, Rozmaring, Alma, Méz, Cékla, Kakukkfű, Sárgabarack, Kávé, Kaliforniai paprika, Vanília, Banán, Fekete tea

A vizsgálat elkészülési ideje: 9 munkanap.

220-as táplálékintolerancia panel összetétele:

Tej, tejkészítmények: alfa-lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, juh tej, kazein, kecsketej, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája

Halak, tenger gyümölcsei: ajóka, alga espaguette , alga spirulina, alga wakame, angolna, csiga, parti csuka, doradó, fekete sügér, fekete tőkehal, fésűs kagyló, foltos tőkehal, garnélarák, hering, homár, hüvelykagyló, kacsakagyló, kardhal, kaviár, kék kagyló, kemény- vagy pénzkagyló, lazac, lepényhal, makréla, naphal, osztriga, ördöghal, pisztráng, polip, ponty, rombuszhal, sügér, szardínia, szívkagyló, tarisznyarák, tintahal kalamári, tintahal, szépia, tonhal, tőkehal

Gyümölcsök: alma, ananász, avokádó, banán, citrom, cseresznye, datolya, eper, faeper, fekete áfonya, fekete ribizli, füge, görögdinnye, gránátalma, grapefruit, guava, kivi, körte, licsi, lime, málna, mandarin, mangó, mazsola, narancs, nektarin, olajbogyó, őszibarack, papaja, paradicsom, rebarbara, ribizli, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő, vörösáfonya

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, babérlevél, bazsalikom, bors keverék (fekete/ fehér), borsmenta, cayenne-bors, csalán, curry, édesgyökér, fahéj, fokhagyma, gingkó, ginzeng, gyömbér, kakukkfű, kamilla, kapor, komló, koriander, kömény, majoranna, menta, mustármag, petrezselyem, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, vanília, vörös chili, zsálya

Húsok: bárányhús, bivaly, borjúhús, csirkehús, disznóhús, fogolyhús, fürjhús, kacsahús, kecskehús, lóhús, marhahús, nyúlhús, pulykahús, rőtvad (szarvas-, őzhús), strucc, vaddisznóhús

Zöldségfélék: amarantusz (disznóparéj), articsóka, borsó, brokkoli, burgonya, cékla, cikória, csicseriborsó, cukkíni, édesburgonya, édeskömény (levél), fehér karóbab, fehérrépa, fejes saláta, hagyma, káposzta, káposzta vörös, kapribogyó, karfiol, kobaktök/futótök, mángold, manióka, mogyoróhagyma, padlizsán, paprika, póréhagyma, retek, ruccola, sárgarépa, spárga, spenót, széles bab, szójabab, uborka, vizitorma, vörös vesebab, zeller, zöldbab, kelbimbó, lencse

Olajos magvak: dió, fenyőmag, földimogyoró, kesudió, kókusz, makadámdió, mandula, mogyoró, paradió, pisztácia, tigrisdió / földimandula

Gabonafélék: árpa, búza, búzakorpa, durumbúza, gliadin, gríz (polenta), köles, kukorica, kuszkusz, lenmag, maláta, pohánka, quinoa, rizs, rozsliszt, tönkölybúza, transzglutamináz, zab

Egyebek: tea (fekete), tea (zöld), agar-agar, élesztő (sütő), élesztő (sör), gesztenye, kakaóbab, gomba, kávé, kóladió, méz, nádcukor, napraforgómag, repcemag, szentjánoskenyér, szezámmag, tápióka

A vizsgálat elkészülési ideje: 11 munkanap.

 Árak >>