Tavaszi fáradtság
Hírek, aktualitások

Tavaszi fáradtság

A laboratóriumi vizsgálatok megelőzhetik a klinikai vizsgálatokat, és történhet fordított sorrendben is, vizsgálódhatunk a klinikus által javasolt irányban. Utóbbi általában akkor javasolt, ha a tünetek alapján mi magunk nem tudjuk eldönteni, milyen vizsgálatokra van szükség.
Egyértelmű estekben, mint pl. egy felfázás, amikor a vizeletürítés fájdalmas, magunk számára is indikálhatunk vizeletvizsgálatot, mely a gyulladás tényét megerősítheti, vagy kérhetünk vizelettenyésztést, ami azonosítja a hólyaghurutot okozó kórokozót, és egyben azt is megtudjuk belőle, hogy az adott kórokozó mely antibiotikumokra érzékeny?
A vérvizsgálat hasonlatos ahhoz, mint amikor egy kulcslyukon benézünk egy zárt ajtó mögé. Ma már több száz laborvizsgálat létezik, és ezek többségéhez gyakran csak néhány mikro liter vérre van szükség, hisz a mérések rendkívül pontosak, és automatizáltak. Egy kiterjesztett laborvizsgálat a kulcslyuknyi helyett gyakran ablaknyi betekintést adhat szervezetünk működéséről.
Tavasszal gyakorta nehezebben újul meg a szervezetünk, mint ahogy ezt a természet teszi. Ilyenkor, a tavaszi fáradság idején hasznos lehet egy alapcsomag vizsgálata, mely egyrészről megnyugtathat bennünket, hogy szervi szinten minden rendben van, másrészről rávilágíthat pl. arra, hogy a vérképzést erősíteni kell, vagy több folyadékot kell fogyasztanunk, vagy akár arra is, hogy a télen kiürültek a D vitamin raktáraink….. A D vitamint elő anyagként visszük be a táplálékkal a szervezetünkbe. Kell egy egészséges vesefunkció, és valamennyi napsütés, hogy két lépésben, a vesében és a bőrben késszé alakuljon az elő anyag. A mi éghajlatunkon ősztől tavaszig nincs elég napsütés, hogy elegendő D vitamint állítsunk elő, így a raktáraink tavaszra gyakran kiürülnek. A D vitamin számos sejt szintű folyamatban szerepel, így ha ma adnánk neki nevet, valószínűleg nem vitaminnak neveznénk, hanem a hormonok közé sorolnánk. D vitamin pótlással gyakorta megszüntethető a tavaszi fáradtság, de mielőtt elkezdenénk pótolni,érdemes előbb a szintjét a vérben ellenőrizni.

Milyen vizsgálatokat tartalmaz az alapcsomag?

Vérkép: a vérképzésről ad felvilágosítást. Viszonylag gyakori pl. a vashiány okozta vérszegénység, mely szintén okozhat fáradékonyságot.

Májfunkció: a májunk alapvetően a szükségesnél nagyobb kapacitással mérgetlenít, azonban a sokkal, több vegyszerrel, gyógyszerrel terheljük, mint elődeink tették,így hasznos lehet egy állapotfelmérés.

Vesefunkció: a vese a salakanyagok kiválasztását végzi, ha azonban kevés folyadékot fogyasztunk, vagy valamilyen betegség gyengíti a szűrőfunkciót, fény derülhet arra, hogy a vesét kímélni érdemes pl. fehérjeszegény diétával. A mosógépdolgát is megnehezíti, ha kevés vízzel kell ugyanannyi szennyest kimosnia, mintha bő vízzel moshatná át, és üríthetné ki ugyanazt a salakanyag mennyiséget.

Vizeletvizsgálat: kiegészíti a vesefunkcióról alkotott képet.

CRP: a gyulladásos folyamatok felismerését szolgáló marker. Szinte bármely szervezetünkben zajló gyulladás esetén megemelkedik a szintje. A kevés kivételhez tartozhat pl. egy fogászati ciszta, amelyet tok vesz körül, s a gyulladásos marker nem jut ki innen a vérbe, ezáltal nem is mérhető.

Éhgyomri cukor: amennyiben a szénhidrát anyagcsere rendben működik, a cukor reggeli, éhgyomri értéke normál tartományban van. Ha túlterheljük ezt a rendszert, különösebb tünet nélkül az éhgyomri cukor emelkedett értéke jelezheti, hogy csökkenteni kell a finomított szénhidrátok bevitelét, vagy további vizsgálatok is szükségesek lehetnek.

Vérzsírok: elsősorban a koleszterin tartozik ide, s annak különböző formái. Azért fontos róla tudnunk, mert az úgynevezett „rossz koleszterin” fontos markere az érelmeszesedésnek.

Nem része az alapcsomagnak a pajzsmirigyfunkció, de az utóbbi évtizedekben viszonylag gyakori a pajzsmirigy gyulladása, funkciócsökkenése, vagy épp túlműködése, így érdemes őt is beválasztani a rutinvizsgálatok közé.

Urak esetében kb. 50 év felett a PSA (prosztata laboratóriumi vizsgálata) mérése is hozzátartozhat az egészségtudatos élethez.
Létezik egy mondás: Az egészség egy olyan korona az egészségesek fején, amelyet csak a betegek látnak. Hogy ott ragyog-e az egészség koronája a fejünkön? – egy tükörbenézésből nem derül ki, kiderülhet viszont egy laboratóriumi vizsgálatból. Laborba nem csak akkor érdemes menni, ha tünetünk van, hanem ha egészségtudatosan szeretnénk élni.

Várjuk Önöket szeretettel vérvételre hétfői napokon, bejelentkezés alapján. Egészségükre!

Keresse Praxispont Belvárosi Magánegészségügyi Központunkat az alábbi elérhetőségek egyikén. Hívjon bennünket telefonon vagy írjon nekünk e-mailt, esetleg látogasson el hozzánk személyesen ha időpontot szeretne kérni vizsgálatra vagy kezelésre.

Telefonos elérhetőség: +36 30 907 5235

E-mail cím: info@praxispont.hu (emailon kérjük rendelésre történő jelentkezéshez kapcsolódó ügyben keressenek bennünket, ugyanis egészségügyi problémákhoz kapcsolódó kérdésekben ezen a csatornán nem tudunk információval szolgálni)

Labordiagnosztika szakrendelésünkről itt olvashat: Labordiagnosztika